diumenge, 13 de juliol del 2025

Quaranta aniversari.

El GEPEC celebra aquests dies el 40 aniversari. Cal felicitar-nos tots plegats, és tot un èxit excepcional que un grup ecologista continui treballant i sigui cada cop més actiu després de tants anys. De tota manera, a nivell personal, no puc deixar d'estar dolgut; qui vulgui en pot conèixer la història de la seva creació aqui mateix, en aquest bloc: https://mariusdomingo.blogspot.com/search?q=Gepec I ara, vint anys més tad, tot continua igual, l'actual president encara no m'ha demanat perdó per haver-me acusat injustament i provocat la meva expulsió, i més encara, en cap dels actes o referències a la història del GEPEC no se m'esmenta per enlloc, malgrat que en sóc el veritable fundador. En fi, potser és el que ens mereixem. Llarga vida al GEPEC, doncs, malgrat tot.

divendres, 11 de juliol del 2025

Catastròfic.

Sembla que ja és apagat l'incendi del Port, el de Paüls. Els bombers han aconseguit aturar-lo. Però el preu ha estat car, molt car; no solament han cremat més de tres mil hectàrees, una bona part dins del Parc Natural dels Ports. Ha caigut també una persona, un bomber ha mort en les tasques d'extinció. Trist, molt trist, acompanyem amb el sentriment parents, amics i companys. Encara no en sabem les causes, però sí les conseqüències, molt tràgiques, aquest company mai no tornarà a ser entre nosaltres. Dencansa en pau, Antonio.

dimarts, 8 de juliol del 2025

Ja hi tornem a ser.

Sí, ja hi tornem a ser. Un parell de grans incendis i tornem a sentir el discurs de sempre; hi ha massa bosc, cal crear discontinuitats i fomentar més conreu i menys bosc. El més curiós del cas és que enguany, tot just, tos dos incendis han demostrat la inutilitat d'aquest discurs. El primer ha cremat quasi exclusivamente conreus, i la causa ha estat una pràctica agricola, la sega. I el segon, creuant un riuet, l'Ebre, i tota mena de carreteres, ha fet veure el que és evident, quan hi ha vent, no hi ha tallafocs que valgui, les discontinuitats no serveixen per a res. Doncs endavant continueu amb el mateix discurs; cal eliminar el bosc. Ep, que potser és veritat, si no hi ha bosc, no hi ha incendis forestals. Crec que ho va dir fins i tot el mateix George W. Bush.

dimarts, 1 de juliol del 2025

Dues espècies de plantes endèmiques i protegides.

Avui dia de seguiment de plantes endèmiques i protegides al Baix Camp; Limonium gibertii i Centaurea seridis. Discretament i contra totes les dificultats, mantenen residuals poblacions a la costa, el lloc on es concentren més agressions.

dissabte, 28 de juny del 2025

El número 6.

Ha sortit el número 6! Malgrat la pressió de les pantalles, la crisi del paper, la revista naturalista dels pirineus sobreviu. Aquí en teniu un nou núm. ple d'articles i imatges interessants. No us el perdeu, potser serà la darrera oportunitat de tenir a les mans, físicament, una publicació en paper, en català i que tracti de Natura. Gaudiu-ne.

dimecres, 25 de juny del 2025

Boirina.

Encara que no ho sembli, en fer aquesta fotografia, des de la serra de l'Argentera, quasi no es veia l'embassament de Riudecanyes enmig de la boirina, de la calitja. Però, meravelles del Photoshop, ara es pot veure perfrectament. No tot en el món de la tecnología és dolent, no?

dissabte, 14 de juny del 2025

Una presentació més.

Aquest cop a Esterri i múltiple; el darrer llibre nostre, de com iniciar-se en ornitologia, i el nou núm. de l'Àrnica, revista naturalística. Una excusa com una altra per a passar un parell de dies al Pallars, a Esterri d'Àneu, concretament. Ah! I ja que hi som, escoltar atentament una conferència del gran Joan Anton Català, mai no deixem d'aprendre'n.

dissabte, 7 de juny del 2025

Cultura i paisatge.

Avui s'ha presentat al Museu Bíblic Tarraconense el núm. 17 de la revista Cultura i Paisatge, el corresponent a enguany, on nosaltres hi hem aportat el nostre petit gra de sorra amb el reportatge sobre els aiguamolls del Pla. Per cert, aquest museu paga molt la pena, una visita molt interessant al cor del nucli antic de Tarragona.

diumenge, 1 de juny del 2025

Barranc d'en Gener.

Ja ha començat la calor, i, amb ella, ja no ve tant de gust caminar hores i hores. A prop de casa doncs, al mateix terme de Cambrils, remuntem el torrent d'en Gener, també dit barranc de Botarell. Des de la platja es pot arribar al Parc Samà gaudint d'ombres, sobretot si hi anem de matí. Anem caminant i comentant que les rieres, els torrents, tan abundants al Camp de Tarragona, són un tresor gens aprofitat. Ben al contrari, la gent sols els utilitza per a llençar-hi porqueries, remolcades de runa, mobles vells, directament brossa...Pensant una mica més, se'n podrien fer rutes verdes de 1a categoria, accessibles des del mateix centre dels pobles, a Valls, a Cambrils, a Reus, etc. Gaudi de proximtat, sense paràcticament petjada de carboni i observant plantes, animals i natura en general. Una llàstima.

dimarts, 27 de maig del 2025

Llentilla d'aigua.

És increible la capacitat de colonització de la llentilla d'aigua, Lemna minor, sabíem que s'escampava amb facilitat. Però encara ens ha sorprès. Aquestes dues fotos són de divendres passat la primera, on la llentilla ocupa sobre la tercera part de la llacuna als aiguamolls del Pla. I de dissabte al matí la segona, quan ja ocupa la totalitat de la llacuna. La superfície coberta s'ha multiplicat per tres en solament un dia, i encara perquè ja no hi ha més aigua, perquè si no podria haver crescut més.

diumenge, 25 de maig del 2025

Darrer dia a l'oficina.

Avui un dia d'emocions; despres de vint-i-dos anys, disset com a Agent, i cinc com a Cap d'Àrea Bàsica del Cos d'Agents Rurals, deixo de treballar a l'Alt Camp. Aquesta deixa de ser la meva oficina. Tambe és veritat que ara ho serà el Baix Camp, comarca veïna, on visc i on he treballat també de Cap d'Àrea deu anys, però l'Alt Camp, la comarca on he nascut i m'he criat, ja no serà mai més el meu lloc de treball. Òbviament hi continuaré anant, fins i tot algun cop treballant, però ja no serà tan sovint. Quasi quasi em cau la llagrimeta mirant aquest increïble paisatge. No em negareu que és fantàstic!

dilluns, 19 de maig del 2025

Miravet.

Ens hi hem passat quatre anys, treballant a la Ribera d'Ebre, gaudint de paisatges com aquest. Avui al matí hi hem tornat, abans de la pluja, amb la Tracer, gaudint també de la carretera.

diumenge, 18 de maig del 2025

Dos pobles, dues ermites.

Magnífic dia de primavera per a fer la volta per la reserva natural de la Trinitat. Sortim de l'ermita de la Santíssima Trinitat i hi tornem fent la volta passant per l'ermita de Sant Joan de la Muntanya i la cova del Nialó. De l'Espluga a Montblanc, pel cor del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Excel·lent!

dissabte, 3 de maig del 2025

Dedalts de Vandellòs.

Els Dedalts de Vandellòs són unes serres sempre sorprenents; aquest cop cap al Coll de les Portes, des de Masriudoms. Lloc tranquil, amb fauna i flora tan o més interessant com el paisatge en sí mateix. Un goig ara que encara es pot aguantar la calor. Ens hem entretingut a fotografiar algunes flors: Angelets, Polygala vulgaris, Valeriana, Valeriana officinalis i Eriçó, Erinacea anthyllis. Bé, esperem no haver errat la identificació.

diumenge, 23 de març del 2025

El camí del Rec com mai.

Hi hem estat molts cops, al camí del Rec, a la Selva del Camp. Però mai l'havíem vist com avui, amb el torrent baixant com si fos un veritable riu. Aquesta primavera sembla que vol compensar la sequera estricta que hem passat els darrers mesos.

dijous, 13 de març del 2025

Carretera.

És per això, que ens fa por anar per la carretera amb la moto a la nit. És fàcil saber què ha passat, no?

diumenge, 9 de febrer del 2025

La Bauma de Masriudoms.

La Bauma de Masriudoms, per molts cops que hi vagis, sempre impressiona. Sembla mentida que pugui ser un lloc tan desconegut.

dilluns, 27 de gener del 2025

Torre Cucurull.

Sortida a una torre amb moltes vistes, la torre Cucurull, a Roda de Berà, sembla que és l'única cosa que resta de l'antic castell. Excursió curta però que paga la pena.

diumenge, 5 de gener del 2025

Sepulcre megalític del Mas Pla.

A l'Alt Camp no solament hi ha fauna, flora, paisatges...també hi ha història. Avui hem inspeccionat el sepulcre megalític de Mas Pla, a Querol, en un estat de deixadesa, sí, però present pels segles dels segles.

dimecres, 1 de gener del 2025

Comença 2025.

Una entrada d'any com cal, a Arbolí, 2 graus positius, perquè és a més de 700 m i ben aviat hi toca el sol. Però una mica més avall, al Priorat i fins al coll d'Alforja, la boira gebradora fa feina. Ja tocava una meteorologia pròpia d'un bon hivern.

diumenge, 15 de desembre del 2024

diumenge, 1 de desembre del 2024

Estany gelat.

Sens dubte la millor època per a voltar per l'estany Gelat de Mont-roig i els seus voltants és l'hivern. Tranquil·litat impossible de trobar a l'estiu i els millors paisatges. Ben a prop de casa.

diumenge, 24 de novembre del 2024

No n'aprenem.

Definitivament, no n'aprenem. Amb el que ha passat fa pocs dies a València, hem sentit que molta part de la culpa és que en l'època del "boom" immobiliari del segle passat es va contruir molt, massa, fins i tot en zones inundables. Sobre això, alguns recordem que la mateixa DANA que va fer molt de mal al País Valencià, els dies següents també va fer algunes destrosses al torrent de la Móra, a Tarragona. Doncs bé, aquí teniu unes construccions inaugurades enguany mateix al barranc del mas de la Creu, un barranc que, quan canvia de terme, passa a nomenar-se, ni més ni menys, torrent de la Móra. N'aprenem?

Molí de vent.

El molí de vent de la roca Xanxa i el seu entorn. Se'n gaudeix molt més, a la tardor.

dissabte, 9 de novembre del 2024

Una granja ibèrica a l'Alt Camp.

Al Camp de Tarragona tenim de tot, fins i tot una granja dels Cessetans. És a Nulles, fàcil de visitar.

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.