divendres, 24 d’octubre del 2008

Óssos i altres animals.




Cada dia hi ha alguna nova sorpresa en el tema fauna.
Ara resulta que un ós, un animal carnívor, ferotge i malvat...i per més coses negatives, inmigrant de l'est, ha gosat atacar una persona inofensiva i flower-power que passejava saltironant per la seva val nadiua.
Què voleu que us digui?
No m'ho crec.
Fa més de trenta anys que vaig pel Món perseguint i manejant fauna de tota mena. Quasi sempre que l'he d'agafar és per motiu de recuperació. Sobretot al meu país, però també a altres llocs. I fins i tot en recerca d'ós mateix. I mai, repeteixo, MAI, m'he sentit amenaçat ni atacat per cap animal vertebrat. Especifico això de vertebrat referint-me a amfibis, rèptils, peixos, mamífers i ocells, ja que alguns invertebrats sí que m'han atacat -paparres, simúlids...
Ni tan sols els animals plenament domèstics -gossos i gats- em fan por. L'únic animal que em fa por és alguns exemplars concrets d'Homo sapiens, molt especialment els que s'acostumen a dotar d'algun element que facilita molt la seva superioritat física a la meva. M'estic referint a qualsevol tipus d'arma, blanca o de foc.
Si no m'equivoco, els caçadors solen anar equipats amb tota mena d'armes, per la qual cosa entren directament a la classificació dels pocs animals perillosos que hi ha a la Natura. Amb això no vull dir que siguin per se dolents, sols que són potencialment molt més perillosos que qualsevol altre que no disposi d'arma.
Crec que la persona atacada per l'ós pertanyia a la gran família dels caçadors...insisteixo; Jo, particulament, si em trobo a la Val amb un caçador i amb un ós, automàticament, tinc molta més por del caçador. No sé l'altra gent. I jo sóc pertanyent a la seva mateixa espècie, així és que un ós, evidentment, també li tindrà por.
No crec que un ós bru europeu ataqui gratuïtament una persona, sincerament.
Fa molts anys vaig llegir un llibre que recomano en aquesta ocasió, perquè ve molt a tomb, es tracta de Sobre l'agressió, el pretès mal. De Konrad Lorenz. En ell s'explica com els animals han anat perfeccionant les seves armes justament en paral·lel als mecanismes dinhibició per a no usar-les fins a les darreres conseqüències. L'home és l'únic que ha desenvolupat de forma molt més ràpida i eficaç les seves armes sense dotar-se de mecanismes inhibidors proporcionats. Vull dir que una persona, prement un senzill interruptor, pot matar milers d'exemplars de la seva espècie sense ni tan sols veure'ls, sense que aquests puguin provocar una reacció que eviti la masacre.
Llegiu Konrad Lorenz, un premi Nobel ben merescut.
En un altre ordre de coses, estic preparant un minicurset sobre fringíllids adreçat a Agents Rurals, Policia Local, etc. Per la qual osa he fet algunes fotos per a apendre a distingir, sobretot, aquelles espècies més difícils, i, entre elles, mascles de femelles a cadernera.
En aquestes fotos es pot veure perfectament la diferència a nivell de les ales, la més característica és les petites cobertores, les més properes al naixement de l'ala. En la femella són marronoses, i, en el mascle, quasi totalment negres.
Igualment, les taques grogues de les secundàries són molt més curtes en les femelles, de forma que no hi ha, com als mascles, una línia qasi recta de separació entre el negre i el groc. A les femelles fa una inflexió clara.
Estem parlant de novells, perquè si parlem d'adults sols mirant-los la cara, i veient com el vermell passa ben bé de l'ull als mascles, mentre que a les femelles es queda a mig camí, ja en tenim prou.
Per cert, alguns dies, quan torno d'acompanyar la meva dona a la feina, a primera hora del matí, em trobo a la zona de càrrega i descàrrega d'una plaça de Reus, un Audi A8 limousine nou, amb una noia normalment dreta i parlant pel mòbil al seu costat, un xòfer dins, tots dos esperant algú...però més val que no en parli, d'això, no?



4 comentaris:

Hotel Seixes Bagergue ha dit...

Logicament, la noticia no és bembé així, com sempre, s'utilitza en benefici d'algú. Juraria que el senyor va voler espantar la bestia amb crits i que sencillament, la bestia va dir: y esto que es lo que es, i va anar a ensumar i tastar,...

Agnès Setrill. ha dit...

Jo estic amb el que dius. Fa poc vaig estar a les Rocalloses al Canadà,no se si els óssos d'allí es comporten de manera similar a l'ós bru,segurament, són óssos. Allà vam tenir la oportunitat, 7 o 8 vegades de veure'n d'aprop, en plena natura,i la seva manera d'actuar es: si els humans es mantenen a una distància, segueixen fent la seva,(menjant o el que sigui) i sinó marxen,a vegades la feina es fotografia'ls, perquè el més probable es que només sentir l'olor a humà ja s'amaguin. Tot i que amí em feia por al principi de trobar-me'n, al veure com reaccionaven se'm va passar, evidentment nosaltres mai els aguessim molestat,ni sortiem dels senders per evitar passar prop dels caus., erem nosaltres que estavem a "casa " seva.

Agnès Setrill. ha dit...

Ah! lo de la limousine, estaria bé que en parlessis una mica més, ens has posat la curiositat al cos!

El barranc de l'Argentada ha dit...

Hola Màrius,


Acabo de descobrir el teu blog encara que tinc un llibre teu a casa. Molt interessant la fotografia de les caderneres.

I en quant a l'ós crec que la cosa està molt clara no com la limosuina, Benach?

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.