Per circumstàncies de la vida -de la feina, si hem de parlar amb propietat- he acabat implicat en el cens que ha iniciat la SEO, a nivell "nacional" -en realitat, estatal espanyol- de Falcó pelegrí, Falco peregrinus.
El títol en sí mateix ja no m'agrada. Un cens nacional, per a mi, és un cens català. Personalment, no m'havia ofert voluntàriament al tema precisament perquè no em sento de cap manera identificat en cap projecte "nacional" quan aquest adjectiu es refereix a España.
Però, com dic, m'hi he vist abocat mitjançant la feina.
La idea no és dolenta en sí mateixa. Un cens d'aquesta espècie, si es va repetint amb una periodicitat regular, pot resultar força útil per a monitoritzar la població, comprovar si creix o decreix i, si s'escau, establir mesures correctores. Així és que hi acabaré participant entusiàsticament, col·laborant amb el Marc Gàlvez, ornitòleg a qui vaig conèixer fa pocs dies i que és qui ho porta a nivell nacional, vull dir nacional de debó, de Catalunya.
Està clar, però, que hi he posat les meves condicions.
Observant la fitxa dissenyada per la SEO de recollida de dades, m'adono que es demanen tota mena de dades de localització, fins i tot les coordenades UTM de cada niu.
Les meves condicions han estat exposades clarament, jo no donaré cap localització, de cap niu.
Entenc que per a valorar i ponderar les dades d'un cens no és en absolut necessari de donar la localització dels nius. Sabent quantes parelles -o trios- hi ha a cada comarca, i la productivitat d'aquests nius, n'hi ha més que prou.
La necessitat de saber les localitzacions de nius i territoris sols es pot justificar amb dos supòsits:
1- Que el coordinador general els vulgui conèixer per a posteriors utilitzacions concretes, per exemple, marcatges o radioseguiments. Sense que calgui, per això, avisar o demanar més informació a l'ornitòleg de camp`.
2- Que el coordinador del projecte no se'n refii dels ornitòlegs de camp i vulgui tenir l'oportunitat de comprovar la verosimilitud de les dades anant personalment a comprovar algun territori aleatòriament per tal de saber del cert que el treball ha estat ben fet.
Cap de les dues possibilitats m'agrada ni em convenç.
La primera em fa pensar que, en pocs anys, el falcó pelegrí esdevingui una mena d'àliga perdiuera. Un ocell sobre el que absolutament tothom coneix cada niu i cada paret, de manera que biòlegs, fotògrafs i altres herbes no els deixen tranquils ni per mal de morir. Els cingles i territoris de perdiuera són una mena de Rambles on cada any pugen i baixen als nius ornitòlegs professionals i s'hi passegen més o menys a prop fotògrafs i ornitòlegs afeccionats posant en perill l'espècie molt més que cap altre factor -sí, és una opinió, però fa quasi trenta anys que m'hi dedico, crec que sé de què parlo.
Actualment, les parelles de falcó, si més no les que jo conec, que són més d'una trentena, crien cada any sense problemes i sense que ningú les destorbi, no penso ser jo un dels culpables que això canviï.
A més, en el cas del falcó, estem parlant d'una espècie que està en primera línia d'atenció de cetrers més o menys legals, col·lecionistes d'ous i altres menes de persones a les que sols falta que els posem fàcils les coses. ¿Algú pot garantir l'absoluta confidencialitat de les bases de dades al llarg dels anys?
La segona encara em fa més mal. Si algú vol endegar un projecte interessant i important basat en el treball voluntari d'experts escampats pel territori i ni tan sols se'n refia, d'aquests voluntaris...com vol que vagi bé?
En fi, que censarem els falcons i, finalment, sabrem quants n'hi ha...o no.
4 comentaris:
Fins i tot a l'hora de realitzar censos ornitològics els españols toquen els collons.
Vols dir que tan d'interés pel tema no és per poder organitzar una altra cacera el Kues Garzon i el Sr. Ministro?
Finalment, llegeixo al teu post que els falcons viuen en parelles o trios. Desconeixia aquesta singularitat etològica. Amb aquests costums ves a saber com on evolucionarà aquesta espècie... :)(això darrer va pel 200 aniversari del Sr. Darwin).
Bones Màrius! jo també estic encantat d'haver-te conegut i haver comprovat que ets tan guerrero en persona com escrivint!
Pel que fa al cens dels falcons, jo feia temps que el volia fer a Catalunya, però la veritat és que no m'havia engrescat mai. Ara he comprovat que si m'ho hagués plantejat el podria haver fet vist la quantitat tan enorme de gent que s'hi ha interessat i a ahores d'ara ja s'estan patejant les serres catalanes en darrera dels pelegrins. A tots ells moltíssimes gràcies!
Respecte al motiu de demanar les coordenades dels niu, et puc assegurar que no es fa ni per la raó 1 ni per la 2. És tan sols per poder cartografiar la distribució de les parelles al territori i completar les bases de dades sobre biodiversitat així com per fer anàlisis de selecció d'hàbitat. Tanmateix, entenc que no les vulguis cedir. Però m'has de reconèixer que això és molt de la vieja escuela. Hem de pensar que els falconers són tan bons trobant nius com nosaltres, o potser més i tot! i no cal que els diguem on anar a buscar polls...de totes maneres, sembla que els expolis han baixat força els últims anys, al menys a Catalunya.
Moltes gràcies Màrius pel teu compromís en el projecte i per assumir la coordinació del personal de les teves comarques veïnes.
A per falcons!!
Hola Marc.
Pots estar segur que col·laborarem i que el resultat serà positiu.
Quant a això de la vella escola, no sé exactament què vol dir, però sí, sóc una mica vell (46 anys) i això vol dir que tinc experiència. Et puc assegurar que d'esperiències dolentes per haver revelat loclitzacions de rapinyaires en tinc un munt, en canvi, de bo no n'he tret mai res, ni jo ni els rapinyaires.
Hola Màrius i Marc.
Sòc el Lluís i també vaig estar a la reunió informativa del cens, suposo Màrius que t'en recordes que ja et vaig dir que estava d'acord amb la teva postura. Per casualitat, i degut a que buscava informació al Google sobre expolis recents per a justificar la meva postura de no donar dades d'ubicacions davant d'altres companys, m'he trobat amb aquest blog.
Jo també porto uns anys (no tants com valtres pot ser) darrere bàsicament de rapinyaires a la meva comarca, i degut a males experiències amb temes de Mussol Pirinenc i Trencalòs, també sòc de la opinió de que les dades posades sobre un paper que pot passar per moltes mans pot comportar oferir gratuïtament (ni tan sols s'han de fer quilòmetres de camp per a ubicar-les) informació contraproduent envers allò que es vol conservar.
La meva proposta seria que en les fitxes no constessin les ubicacions i que part d'aquestes dades es donin per telèfon a la persona responsable, que també ho serà (com a mínim envers a mi!!) davant del mal us de les mateixes que pugui succeir en un futur.
O l'altre...si el tema és saber els hàbitats escollits per l'espècie Marc, t'els podem descriure i no cal per això saber concretament terme municipal, paratge i coordenades.
Salut i una altra opinió al debat.
Lluís
Publica un comentari a l'entrada