divendres, 27 de febrer del 2009

Festa i llibres.


Ahir em van regalar un llibre, és el de Nicholas Drayson, "Guia dels ocells de l'Àfrica Oriental".
Pel títol sembla un llibre dels que jo em compro sovint, però és enganyós, en realitat és una novel·la, encara que els ocells i l'ornitologia són a la trama. Llegida la contraportada, la cosa promet.
Ara sols cal que acabi el de la Maria de la Pau, "Orient, Occident". De fet, em falta molt poquet, i ja en podria fer una crítica, que serà molt i molt breu; Està bé. Vull dir que està bé, és un bon llibre, però res d'excepcional. Aquesta obra va ser finalista del premi Sant Jordi de 1997, però és clar, i fins i tot la Maria de la Pau mateixa ho diu al llibre, que els premis són el que són, en la majoria dels casos estan pactats d'avantmà, no estic dient res nou, em sembla.
Definitivament, potser ha estat una sort que la Maria de la Pau fracassés estrepitosament en el seu intent d'entrar en política, això d'escriure sí que ho fa bé.
Aquest llibre ho demostra. És bo, està ben escrit i demostra ofici, però no és res de l'altre Món ni mereix, al meu entendre, cap premi. Això sí, paga la pena de llegir-lo, però això ho crec gairebé en tots els casos dels llibres que he llegit. Mai me'n penedeixo, d'haver llegit un llibre. I, si en algun cas, sols en recordo un, veig que me'n puc penedir, el deixo i ja està. Que jo sàpiga, ningú és a la presó per no acabar-se un llibre, encara que sigui el Quixot i te l'hagin fet llegir a l'escola, com és el meu cas.
Com que tampoc sé de ningú que sigui a la presó per criticar un llibre, ho diré encara més clar i més català: El Quixot és, amb diferència, el pitjor llibre de ficció que he tingut a les mans, i també és l'únic llibre que he començat a llegir i no he acabat.
Val a dir que, posats a calcular, així, per damunt, em dec haver llegit segurament més d'un miler de llibres, en català, castellà, francès, italià i algun en anglès, amb el diccionari al costat, és clar.
Tampoc és cap mania especial perquè sigui un autor español, de cap manera, alguns dels autors que més admiro són autors españols o de llengua castellana i que, per suposat, he llegit en idioma original. Gabriel Garcia Márquez, Pablo Neruda, Miguel Hernández, Federico Garcia Lorca...la llengua castellana té enormes autors que ningú no hauria de deixar de llegir, però, modestament, crec que Miguel de Cervantes no és un d'ells.
Ho he dit prou clar?
Podeu pensar; A què vé, això, ara?
Doncs a que, encara avui, a la Calalunya del S. XXI es fa llegir aquest llibre a alumnes d'ESO. Sento profundament que encara ara se segueixi atemptant contra l'afecció a la lectura dels adolescents de la mateixa forma que se'm va fer a mi en temps del Franquisme.
És realment necessari?
Canviant de tema, doncs, aquest del Drayson s'haurà d'esperar un parell de dies fins a acabar definitivament el de la Maria de la Pau, ja us explicaré com és.

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.