dijous, 22 d’abril del 2010

Castellvell al quadrat.




Aquests darrers dos dies hem estat a Castellvell per dos motius ben diferents, però tots ells relacionats amb llibres, en certa forma, amb la diada de demà, Sant Jordi.
Ahir, es presenta un interessant llibre d'en Jordi Sunyé sobre tradicions i costums de Castellvell. El lloc, a més, és, com es diu sovint, un marc incomparable; Cal Baranxó, una casa gran, maca, cèntrica i molt ben restaurada, convertida en sala d'exposicions, sala multiús i biblioteca. Un equipament magnífic per a un poble com Castellvell. I encara no està inaugurada! Es veu que ho fan dissabte. M'hi han convidat, però treballo, no podré ser a la inauguració de la Casa de Cultura Cal Baranxó, encara que, realment, ja l'hem estrenada.
La regidora de cultura, l'amiga Rosa Mercadé, s'apunta un gran èxit amb aquest acte i amb aquest equipament. Al final, copeta de cava per a celebrar alguna bona notícia que ens ha donat el dia.
Per acabar d'adobar-ho, enxampo de ple un amic i insigne blogaire, l'Ivan Rodon, a més de ser un gran casteller de la Colla Vella. li faig una foto sense que se n'adoni i després tenim una estoneta de conversa sobre els temes que solem parlar els de la Vella quan ens trobem: Sobre la Colla i altres herbes, és clar.
Hi ha més gent coneguda, per exemple, l'Enric Valls, un professor dels que deixen petjada, el vam tenir tant la Coia com jo a Magisteri, i és d'aquells que no s'obliden. El fem pujar els colors comentant els bon records que en tenim. És just, és un gran mestre i una persona molt culta i intel·ligent.
I encara més; gent que no coneixíem, per exemple, una senyora que em fa saber quina és la casa de la qual en sóc originari, és a dir, la casa del meu avi, Rafael Domingo. Ella diu que és la casa de Ca la Gallina, a la plaça, i que ja no queda ningú de la meva família al poble -ja ho sabia, això, quasi tots son a Valls- ja que els Domingo que ara hi ha no són d'aquella casa.
És curiós, casa meva és des de fa anys Ca la Gallineta, però, efectivament, un parent que es va dedicar a fer recerca enrere, va trobar que al segle XVI, un ascendent nostre a Valls, en Joan Domingo, és inscrit amb aquest nom i cognoms i s'hi afegeix: Dit Gallina.
En quina data es va esdevenir la Gallina en Gallineta? No ho sé, però, pel que diu aquesta senyora, és ben recent, si més no la branca del meu avi encara vivia a Ca la Gallina.
I avui altre cop, més Castellvell; presentació de l'Hèctor, programa d'intercanvi de llibres per a petitons -un book crossing per a menors de tres anys- iniciat per SAGESSA, és a dir, ideat i desenvolupat per la Coia. Aquest cop a l'escola bressol, és clar. Allí observo com han aplicat tot un programa d'ajut als moixons, amb instal·lació al jardí de dues caixes niu i algunes menjadores. També hi ha explicacions i fotos dels ocells a l'interior. Molt interessant i molt maco, a veure si d'aquesta feta surt algun petit ornitòleg, a Castellvell.
Bé, demà Sant Jordi, caldrà recomanar llibres per la ràdio i comprar-ne algun, sens dubte.

2 comentaris:

MARTELL DE REUS ha dit...

A la Selva del Camp hi ha un carrer anomenat de Joan Domingo, no sé si es refereix al teu avantpassat.

Màrius ha dit...

No ho crec, hi ha hagut diversos Joans Domingo a la meva família, però la majoria van ser pagesos i van viure a Valls.
No conec cap parent prou il·lustre perquè li hagin dedicat un carrer.

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.