divendres, 4 de març de 2011

Guies d'ocells.


Ahir vam fer la presentació a Barcelona, a l'Oryx. Va ser un acte entranyable, amb tot d'amics, coneguts i noves coneixences. Hi havia ben bé trenta persones, entre companys de la feina, parents i similars, amics i saludats. Va estar molt bé, doncs.

Particularment interessant va ser conèixer el Ramon Pascual i la seva muller, Núria, dues persones interessantíssimes i de gran cultura. En Ramon és qui ha escrit, entre molts altres llibres, les dues clàssiques guies d'arbres i arbustos, guies que o falten a cap casa d'algú que li interessi la natura. Una conversa d'aquelles que recordes.

També hi havia algun autor de fotos cedides, com el Júlio Pérez, a qui encara tampoc coneixia personalment.

La xerrada del Xavier Parellada va ser molt sentida, recordant vells temps i destacant de forma totalment exagerada la meva contribució al coneixement ornitològic de les comarques meridionals. Vaig signar uns quants llibres amb aquell goig que saps que qui t'ho demana valora la feina.

Però, a més, vam aprofitar el viatge, hi vam comprar nius artificials i un parell de llibres, entre ells les dues guies que tenia com a assignatura pendent des de feia temps, l'edició nova i en català -finalment- de l'Svensson, Mularney i Zetterström i, és clar, la dels bons naturalistes catalans, Joan Estrada, Francesc Jutglar i Toni Llobet. Aquesta darrera mereix comentari a banda.
Finalment, més de cinquanta anys més tard que aparegui la primera guia d'ocells d'Europa, tenim la primera guia d'ocells dels Països catalans, feta en català i des del nostre país, per ornitòlegs i il·lustradors de casa. Només per això ja tenim clar que cal recomanar-la, com fa l'ICO, però és que, a més, és bona, molt bona.

Les il·lustracions del Francesc, amb qui vaig tenir en goig de compartir jornades d'anellament al Delta fa anys, i del Toni, que no ha de demostrar res a dia d'avui, són fantàstiques. I els textos del Joan demostren que el nostre "mestre" de Lleida en sap un niu.

Molt bon treball i molt recomanable, no ha de faltar a la motxilla de cap ornitòleg o aspirant a ornitòleg del nostre País

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.