diumenge, 16 d’octubre de 2011

Incerta glòria.

Finalment, i malgrat que he anat molt a poc a poc expressament per a fer-ho durar, he acabat el llibre del Joan Sales, Incerta glòria.
És una novel·la magnífica, excel·lent, em fa recordar altres del seu mateix nivell, com ara Camí de sirga, La ciutat invisible, les veus del Pamano o Pedra de tartera, per a citar solament autors més o menys contemporanis i catalans.
Està molt ben escrita, en un llenguatge correcte, ric però molt entenedor. Ple de referències geogràfiques molt interessants, com les descripcions de la Franja i la zona d’Aragó. Els noms canviats dels pobles només fan agafar ganes de saber-ne els reals per a visitar-los o recordar les visites, si ja les hem fet. Parral del Río és Escuriza, i Olivel, Estercuel.
Fins i tot parla de Mont-ral, un racó de Món que per a mi és molt important i que m’ha fet molta gràcia de trobar esmentat aquí.
Hi ha també referències culinàries, astronòmiques, filosòfiques, literàries, musicals, i fins i tot ornitològiques, amb correctes descripcions d’ocells i els seus cants i costums, fins i tot noms populars, com el de caballo per al picot. Molt encertat.
Tot plegat una novel·la de la màxima categoria, on et pot fer una idea ben clara del que va ser la guerra mal anomenada civil. Els de la meva generació que sols en sabem coses pel que hem llegit i per algunes escadusseres explicacions dels vells, tenim en aquesta obra una guia ben clara de l’horror que va suposar, de l’absurditat, de la inutilitat i del per què de moltes coses.
En definitiva, Joan Sales fou un escriptor amb majúscules, un Escriptor. Va fer traduccions i poemes, però una sola novel·la. Ara, jo ja signo si en tota la meva vida sols faig una novel·la i s’assembla de lluny a aquesta. Aleshores ja deixaria que em diguessin escriptor, de moment, sols sóc autor de llibres.
De veritat, qui no se l’hagi llegit ja, que no perdi temps.
Ara, per a no baixar el nivell, suposo, m’endinsaré en el darrer regal que m’han fet, Jo confesso, la darrera creació d’en Jaume Cabré.

1 comentari:

Jesús M. Tibau ha dit...

poca cosa més puc afegir:
http://jmtibau.blogspot.com/2009/09/incerta-gloria-de-joan-sales-ii.html

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.