diumenge, 25 de gener del 2009

Atles d'hivern i noms


Fa pocs dies he vsicut la segona anècdota curiosa provocada pel fet que, a Tarragona, hi viu una persona que es diu igual que jo pel que fa al nom i al primer cognom. És a dir, es diu Màrius Domingo, de segon cognom, Urbaneja –jo, de Pedro.
Això em porta a un parell de reflexions.
Primer, cal estar agraït per ser mediterrani, és a dir, perquè al meu país conservem els dos cognoms, no com als països anglosaxons –i a la majoria del Món- on es perd el cognom de la mare. D’entrada, no m’agradaria gens perdre el cognom de la meva mare. I, a més, aquest cognom em permet, encara, de distingir-me de gent homònima amb nom i primer cognom. Cosa que, de vegades, legalment és força útil i estalvia tràmits.
De tota manera, si bé al principi pot portar algun inconvenient, això de tenir homònims. A la llarga és fins i tot interessant.
D’una banda, és una lliçó d’humilitat. Sí, sempre he sabut que n’hi ha molta, de gent, que en sap més que jo de dibuixar, de fer fotos, d’ocells, de submarinisme i fins i tot de la meva feina. Però saber que, a més, no sóc l’únic que porto aquest nom i cognom i que, a més, l’altra el porta amb més honor, et fa pensar –com ha de ser- que realment no som res, sols som un granet de sorra a una platja enorme, gegantina.
A més, en el meu cas, tinc la sort que el meu homònim viu a la part del Camp que jo toco menys, al Tarragonès, i que toca una mena de cultura que jo no toco. Ell viu i treballa una cultura que viu als núvols, alta cultura, escriu sobre gent que escriu, sobre gent que fa fotos, pintures escultures i tota mena de cultura. És com una meta-cultura, de molt alta volada.
Ho podeu comprovar al seu bloc, tota una delícia:
http://www.mariusdomingo.com/altacapa/
Jo, en canvi, parlo una cultura que toca de peus a terra, de molt més baix vol. Jo explico coses de l’ocell que em sobrevola, la salamandra que es mou per les aigües dels nostres torrents, de la mostela que caça rates enmig de les vinyes. O bé explico com he fet un tomb amb BTT, amb moto o a peu. O Com faig els fideus a la cassola que em va ensenyar la meva mare.
Ens complementem força bé, el Màrius de Tarragona i jo, és una sort que existeixi, honora el nostre nom. Des d’ací el saludo altre cop.

Canviant de tema: Increïble la ventada d'aquests dies. Fins i tot els del Camp, que n'estem acostumats, l'hem trobat exagerada. Arbres per terra, sense llum...en fi, avui calma absoluta i bon temps, aprofito per a acabar de treballar l'Atles d'hivernals, que ja s'acaba el treball de camp.
I, finalment, un altre tema, ja molt tocat, però aquest punt de vista m'ha semblat força interessant:
No es pot generalitzar, fins i tot als Estats Units hi ha gent que hi veu clar.

2 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

a veure quan ens posem mans a l'obra sobre el canvi climàtic, que ultimament fà por el vent

salutacions

Marius ha dit...

Hola company, vaig xerrar no fa massa amb el Màrius Serra, que va nèixer el mateix any que jo --i quasi el mateix dia que jo!--, va ser interessant comprovar com han evolucionat la nostres vides, que tenim en comú i en què ens diferenciem totalment. Està bé saber que no ets únic... Vaja, observar el vol d'un ocell també és alta cultura. Tot i que "cultura" és una paraula que m'agrada ben poc, cultura és tot el que ens fa més persones i menys cafres. Pot ser un poema, una obra de teatre o compartir un café amb un amic. Una abraçada.
Marius Domingo --Urbaneja--

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.