dimecres, 18 de març del 2009

Finalment, s'ha fet justícia.




Ara fa quatre anys, el 2005, escrivíem una notícia a l'Orella de Farena, la revista del poblet de les Muntanyes de Prades, és la següent, que transcrivim complerta:


Finalment!
La lluita ja vé dels anys setanta. Llargament reivindicat, el Parc Natural és una figura que actualment queda acollida per la Llei de 1983, d’Espais Naturals, i és definida com la que fa més correctament compatible la utilització i correcte aprofitament dels recursos i mitjans que ens ofereix la Natura amb la seva preservació i garantia del que avui en diem sostenibilitat.
Com diem, la lluita ja vé de molts anys; S’hi han fet tota mena d’accions:
Edició de llibres, jornades, excursions, treballs científics, articles a premsa, expesicions fotogràfiques...en fi, moltíssimes coses que aquí seria massa llarg explicar.
Malgrat això, tots aquests anys d’un govern que, ens agradi o no el seu color, era clarament orientat a la macrocefàlia de la capital. És a dir, Barcelona, cap i casal, és i ha de ser el més important de Catalunya, en segon lloc, el Nord, el Nord culte, bonic i proper a Europa, ha de ser preservat i millorat per a gaudir-ne durant les vacances. Seguidament, les comarques centrals, el que s’ha batejat com la terra Ferma, rebost i reserva natural salvatge de Catalunya, també cal conservar-les, sobretot darrerament, ja que el turisme d’esquí ja s’ha consolidat com a alternativa estacional al turisme de platja. I, finalment, com un afegitó a aquest país, tenim les comarques de Tarragona. Sí, allò que hi ha més avall del Llobregat...bé, aquí hi podem posar tota la porqueria; Nuclears, petroquímiques, centrals tèrmiques i eòliques, plantes de tractament de residus diversos i, en general, tot allò que pugui fer mala olor o nosa a la vista.
Però això ha canviat radicalment, ara tenim un govern tripartit d’esquerres, un Govern format per consellers d’arreu de les comarques de Catalunya, un Govern amb un conseller de Medi Ambient d’un partit que es diu els verds i que vé d’una llarga tradició comunista, hereu del PSUC.
Això ja es fa notar, finalment.
Com dèiem, amb l’anterior Govern, l’any 1997, ERC, mitjançant l’aleshores president de la comissió d’Agricultura del Parlament, va aconseguir arrencar el compromís que, després del Parc Natural del Cap de Creus, que ja estava pràcticament aprovat, venien immediatament els treballs per a declarar Parc Natural les Muntanyes de Prades.
Repetim, això es va aconseguir arrencar , contra la veritable voluntat del Govern. De fet, s’ha demostrat aquesta veritable intenció de no respectar aquest acord ja que, després del Cap de Creus, s’han declarat els Parcs Naturals del Montsant, els Ports i l’Alt Pirineu.
Però bé, tornem a l’actualitat, el Govern ha canviat, ara és d’esquerres, amb més intenció d’equilibri territorial i amb consellers verds...així és que, finalment, es farà justícia.
Sí, fa tres dies –escrivim el dia 21 de febrer-, ho han dit a TV3, en menys de sis mesos, és a dir, cap al juny, serà declarat...
El Parc Natural de la Serra de Collserola.

S’obre la veda, podem obrir caixes senceres d’ampolles de cava!!!!
Com es pot veure, ens vam precipitar, això ens passa per creure en la "teletres", és a dir, en la tercera d'España.
En realitat, han passat més de sis mesos, en concret, quatre anys ben bons. Però, finalment, el govern d'esquerres i verd no ens ha decebut, efectivament, tenim el Parc Natural en potència més clar de tot el País, el Parc Natural de Collserola.

Ara sí, ara ja podem obrir ampolles de cava.

Ah! Per si algú no reconeix els llocs, la fotografia d'un Parc Natural -Collserola- és la de dalt, la de baix és, simplement, de les Muntanyes de Prades, un racó de les comarques de Tarragona, un racó on posar alguna infraestructura faraònica o de gran impacte ambiental, és clar.

4 comentaris:

MARTELL DE REUS ha dit...

Ostia Marius, vaig pensar el mateix quan vaig sentir la notícia del Parc de Collserola. Quin collons que tenen !!!

En un post que vaig publicar l'any passat també vaig reclamar al Conseller Baltassar el Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

Al final quedaré convençut que tenen més sensibilitat ecològica els de CiU que els d'Iniciativa, i mira que és gros!!!!

MARTELL DE REUS ha dit...

Per cert la foto està feta des del Mas de Ribelles?

Unknown ha dit...

I no cal esmentar... i a partir de l'Ebre enllà i contem...?només fer aquest petit incis.
Felicitar-te per la teva tasca.

Màrius ha dit...

Hola Martell.

Jo! Saps més que jo, no sé com es diu, el mas, està feta més en`llà de Cal Salín, en direcció als Gorgs de la Febró. És la zona de l'Abric de Portalloret, Grau del Bodro i la cova Tosca. Hi ha unes ruïnes, però no sé si son del Mas de Ribelles.

Amic Roman.

L'Ebre, a BCN no saben ni on és, sols els interessa si teniu aigua.
Moltes gràcies!

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.