diumenge, 17 de gener del 2010

Enginyers forestals bocamolls


Abans d’ahir vaig sentir les declaracions d'un senyor anomenat Frigola, que sembla ser que és portaveu del col·lectiu d’Enginyers forestals, a Catalunya Ràdio, amb el Manel Fuentes.
L’home comentava el tema del qual se’n parla tant ara, la (presumpta) errada del Cos d’Agents rurals alhora de determinar les causes de l’incendi mortal d’Horta de Sant Joan.
Aquest personatge sembla que feia temps que tenia acumulat bilis i odi envers el nostre cos, ja que s’afanya a dir que no estem en absolut preparats, que per a ser Agent Rural sols s’exigeix el graduat escolar, i no una carrera universitària, com la que tenen els enginyers forestals o els enginyers tècnics forestals.
A aquest senyor, si tingués el goig (?) de conèixer-lo, li diria unes quantes coses, i, com que no el conec,  ho faré per ordre aquí:

1- És cert que per a accedir al Cos d’Agents Rurals, sols cal disposar del títol de Graduat Escolar. Però no és menys cert que una cosa és el que s’exigeix i l’altre, el que hi ha. Si poso per exemple la meva comarca, que és la que conec més, som deu agents, i hi ha cinc títols universitaris. La resta, disposen d’un nivell d’estudis superior al G. E. Encara que no de carrera universitària. I així passa a tot el Cos, hi ha molts biòlegs, ambientòlegs, enginyers, veterinaris, etc.
2- Al pla d'estudis dels Enginyers forestals –i, per descomptat, dels Enginyers tècnics forestals- no hi ha l’assignatura d’Investigació de causes d’incendis. Sols existeix com a optativa de segon, per la qual cosa més del 90% dels titulats no en saben absolutament res, del tema.
3- Per a fer una investigació que pot ser d’un delicte –com és el cas que ens ocupa- cal ser Funcionari de carrera i estar habilitat com a Policia judicial, cosa que sols podem fer els cossos com els Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, etc. Els enginyers no poden actuar com a Policia judicial i, per tant, no poden recollir proves, interrogar sospitosos, etc.
4- Els Agents Rurals som els formadors dels cursos d’investigació de causes d’incendis a Catalunya i a l’estranger, havent fet cursos a España, Portugal, Sudamèrica, etc. Els dos llibres publicats en català i castellà sobre el tema que existeixen, són tots dos escrits per Agents Rurals.
5- Cada any els Agents Rurals investiguem les causes d’uns cinc-cents incendis forestals (500), és a dir, en devem haver investigat hores d’ara uns dotze-mil (12.000). Jo no he vist mai un enginyer trepitjar un incendi actiu, i fa vint anys que sóc al Cos, sempre en comarques amb molts incendis.

Francament, si tots els enginyers –em consta que no, és clar- són d’aquesta mena de pensament, crec que ben aviat demanaran que es tradueixi al català el document que acompanya aquest text, per tal que l’assumeixi la Generalitat de Catalunya com a norma de funcionament. Potser per a ell qualsevol temps passat va ser millor.

3 comentaris:

MARTELL DE REUS ha dit...

Perdona la frivolitat però no deix de ser divertit que el portantveu dels enginyers forestals és digui Farigola. Això m'ha fet recordar que en temps del Pujol el director General de Pesca es deia Miralpeix.

Et dóno la raó amb el que dius.

marios ha dit...

Guapa resposta. Hi estic totalment d'acord.

Màrius ha dit...

Es veu que era un error, en realitat es diu Frigola.

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.