A Barcelona, dimarts passat, dia 12, vam assistir a la presentació de l’informe “Conciliar per educar”, elaborat per Esther Sànchez Torres, secretària dÒcupació i Relacions laborals del Departament d’Empresa i Ocupació de la generalitat de Catalunya i amb la presència, entre d’altres, de Cristina Brullet, sociòloga i pedagoga, professora titular del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora de l'Institut d'Infància i Món Urbà (CIIMU) i Carlos Obeso, professor titular del Departament de Direcció de Recursos Humans i director de l'Institut d'Estudis Laborals d'ESADE
Des de la fila 0 van intervenir els responsables de recursos humans de Desigual, Maria Obiols, de Catalunya Caixa, Miquel Perdiguer, i d'ABACUS cooperativa, Marta Rodríguez.
Van tancar l'acte en Lluís Font, secretari de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament i Ramon Terrassa, secretari de Família del Departament de Benestar Social i Família.
L’informe es planteja interrogants com ara: Quin impacte tenen sobre l'educació de les criatures les tensions en matèria de conciliació de la vida personal, familiar i laboral? Quines han de ser les polítiques actives i les noves cultures d'organització empresarial?
Aquest informe vol obrir una nova línia de reflexió en què la conciliació tingui com a eix de referència el dret a l'educació dels fills i filles, i de la qual en derivi una sinèrgia entre el món educatiu, l'empresarial i l'esfera familiar.
En el debat es van abocar dades motiu de reflexió i que ens fan veure que calen canvis.
Entre d’altres, el fet que la majoria de les empreses, i fins i tot les administracions, pensin encara que la conciliació és un problema, quan en realitat, les que han aplicat millors polítiques en aquest sentit ja fa anys que s’han adonat que és precisament el contrari.
Una de les bases del problema és la forma com es valora la productivitat. No pas per resultats, sinó per hores de presència a l’empresa, al lloc de treball.
No cal ser gaire observador per a veure clarament que més hores d’estada al lloc de treball no són necessàriament garantia de major productivitat.
És ben evident que són temes sobre els quals els sindicats i les empreses, públiques i privades, haurem de treballar molt en el futur i en el present.
Tenim un exemplar d’aquest informe per a estudiar-lo profundament.
1 comentari:
És veritat, la productivitat no es pot mesurar per les hores de presència al lloc de treball. Per això hem de seguir l'exemple que ens donen els nostres lídes polítics que no són mai al seu lloc i "escaquejar-nos".
Publica un comentari a l'entrada