dimecres, 30 de novembre del 2011

Mitja de Tarragona.

Els del Patronat d'esports ja han penjat la col·lecció sencera de fotos de la mitja marató de Tarragona.
Si no ho hagués viscut en persona, no m'ho podria creure,  quin ambientàs!
Magnífica organització, preciós recorregut.
Paga la pena mirar-se les fotos -aviso, n'hi ha moltes- malgrat l'esforç evident de córrer més de vint-i-un Km les cares són en general de gran satisfacció.
Anima a sortir a córrer.

Xerrada sobre ocells.

La propera xerrada del cicle de xerrades de l'ICO, a càrrec del Santi Mañosa, a la facultat de biologia.
El Sisó en serà el protagonista.

dimarts, 29 de novembre del 2011

Mostra de la SCFN.

Amb la col·laboració puntual d'uns quants i l'esforç molt més gran d'uns pocs, ja s'ha inaugurat la primera mostra de fotografies de natura de la SCFN. Aquest cop el tema és la natura autòctona, paisatges, animals plantes de casa.
Si sou de l'Empordà, de Girona o bé us hi podeu passar aprofitant el pont, no us la perdeu.

dilluns, 28 de novembre del 2011

Mitja marató de Tarragona.

Què fort! D'entre les primeres fotos que han penjat al web de la mitja marató, n'hi ha tres de la meva arribada. Probablement, el fet d'arribar just a 1h50' hi ha influït, però segur que hi ha molt de casualitat, d'atzar, ja que d'entre dos mil vint-i-tres persones, és molta sort.
Bé, vaig fer de temps real -mesurat amb el xip- 1h50'10'', millorant una mica la de Reus, malgrat el refredat. Però el temps oficial, com es pot veure, és una mica més.
Moltes gràcies, organització, és tot un honor.

Refugi antiaeri.

Quan era petit, recordo que més d'un cop vam entrar als refugis que hi ha al Camp d'aviació de Valls, n'hi ha uns quants i en aquella època estaven molt ben conservats.
Aquest cap de setmana, he entrat al que hi ha a la plaça del Blat, a Valls. Interessant i curiós alhora.

diumenge, 27 de novembre del 2011

Vins del Cabra del Camp.



En la presentació de Cultura i paisatge, ens van fer tastar els nous vins de Mas Vicenç, un mas entre el Pla i Cabra. És ben evident que jo no hi entenc, de vins, solament en bec en comptades ocasions, però per la professionalitat i la passió que hi posen, segur que és força bo. De fet, l'altre vi que ens van donar, el Vi del vent, dolcet, era fantàstic.
Conec bé la zona on els fan perquè m'hi he passat força hores, i paga la pena la visita de debò.
Ara que, des que hi ha la central eòlica a la serra Voltorera, potser ja no serà mai més el mateix. 

dissabte, 26 de novembre del 2011

Cultura i paisatge.

Avui hem inaugurat un espai preciós, la sala gòtica de Ca Sagarra, i ha estat per a presentar la revista Cultura i paisatge, que ha quedat molt i molt bé, ben editada, rigorosa, seriosa, ben presentada...llàstima que per un problema tècnic solament l'he pogut veure, fins la setmana que ve no la tindré per a mi.
Per cert, aquest és el primer número que es podrà comprar als quioscs.
Per a acabar d'adobar-ho, hi havia canapès i copeta de vi, així és que hem pogut treure el ventre de pena en temps de crisi.

divendres, 25 de novembre del 2011

Tarteres.


Les tarteres, o tartreres,com en diem aquí, són uns dels hàbitats més desconeguts per la majoria de la gent. Malgrat això, moltes d'elles són catalogades per la Comunitat Europea com a hàbitats protegits, ja que presentes unes característiques ecològiques molt especials que possibiliten el poblament d'un determinat tipus d'animals i plantes que s'adapten a les difícils condicions d'aquests indrets.
Sovint hi ha endemismes, com ara espècies de vegetació casmofítica que sols creixen a aquests llocs.
Això xoca molts cops amb la total ignorància i, per tant, el menyspreu de la majoria de la gent, que considera aquests ambients llocs sense cap interès biològic i que, per tant, s'hi pot fer qualsevol cosa.
Afortunadament, fins i tot l'activitat humana hi és difícil, i això fa que, de moment, puguem gaudir al Camp de Tarragona d'impressionants exemples de tarteres.
Aquestes mediterrànies calcàries del Prat -Pratdip- en són un excel·lent exemple.

dijous, 24 de novembre del 2011

Àpat i enterrament diferents.

Aquests dies que es lliuren les estrelles Michelin als restaurant de Catalunya, mireu aquest àpat totalment diferent. Si més no, curiós:


I aquest vídeo ja només el recomano a persones que tinguin el fetge sa, es tracta d'un funeral tibetà, sostenible sí que ho és sí, però no crec que sigui apte per a tots els públics occidentals.


Santbernat.

Magnífic exemplar de gos Santbernat. Solament el seu cap és més gros que tota la nostra Bruna. Sort que tot el que té de gran ho té de bo.

dimecres, 23 de novembre del 2011

Premis i exposició.

Com a resultat del concurs de fotografia del Paratge Natural de Poblet, s'inaugura una exposició i, naturalment, es lliuren els premis.
Una excusa per a visitar el Museu de la Vida Rural de l'Espluga.

Els gatets de la Cèlia.

A la Cèlia li agraden els gatets, i també li agrada fer fotos. Si combinerm els dos factors, el resultat és precioses fotos d'animals. Paga la pena fer-hi una ullada, sens dubte.
És la darrera entrada, és clar, n'hi ha de molts altres temes.

dimarts, 22 de novembre del 2011

Un altre llibre.

Ep, aquest sí que entra en la categoria de llibres de ple interès a aquest bloc. és de l'Alt Camp i és de la Rosa, amiga del Pla i experta en pedres seques.

Més fotografies.

La propera projecció de la SCFN és més interessant encara que les altres, si més no, integra més elements.
I és que, a més a més de les excel·lents fotos i explicacions habituals, hi ha la presentació d'un llibre.
En concret, Juan Santos i Jep Flaqué presentaran  "NATURA: REGARDS CRÉATIFS SUR LA NATURE" (" Mirades creatives sobre la natura").

Ha estat publicat pel col·lectiu de reconeguts fotògrafs de natura de Portfolio Natural, fruit de les seves millors fotografies resultat de molts anys de treball i projectes fotogràfics. Més enllà de tractar-se d´un altre llibre de fotografia de natura, "Natura" és un llibre de fotografies amb clara vocació artísitica on les diferents imatges s´agrupen, segons criteris creatius, en 13 capítols diferents.

Més informació sobre el llibre i el col·lectiu de Porfolio Natural:

 


dilluns, 21 de novembre del 2011

Foto històrica.

Més fotos històriques recuperades mercès a l'escànner, aquella eina tan rendible. La foto en concret no val gran cosa, és feta amb el primer tele que vaig tenir, un 200 mm i la Pentax ME Súper. Però té un gran valor sentimental i documental per a mi, és el primer Voltor negre que vaig veure a Extremadura, el 1987.
Una magnífica bèstia voladora.

Presentació d'un llibre.

Curiós, una nova invitació a la presentació d'un llibre que m'arriba sense saber ben bé d'on i per què.
En fi, a partir d'ara sols penjaré les de llibres que m'interessin particularment o siguin sobre temes que es tracten en aquest bloc. La música, malgrat que m'agrada molt, no la tracto perquè no hi entenc i no en segueixo l'actualitat, sols en sóc usuari. Imagino que hi ha blocs on aquest llibre seria de més interès.
Bé, sense que serveixi de precedent, vet-lo ací:
Dissabte, dia 26 de novembre, a les 19.00 h — Sala dels Arcs, Llibreria Catalònia

Presentació del llibre:
El jazz clàssic i la seva història
Dels orígens a la Segona Guerra Mundial

diumenge, 20 de novembre del 2011

Vídeo nocturn.

El que fan les noves tecnologies. Es poden aconseguir, per exemple, vídeos com aquest sense haver-se de passar hores i hores esperant.
 http://www.youtube.com/watch?v=60d1tRoCRtk


Per cert, responent la pregunta, les Roques de Benet són als Ports, molt a prop d'Horta de Sant Joan. Són un indret magnífic des del punt de vista del paisatge i un clàssic en el món de l'escalada. Es consideren una mena de Mallos de Riglos en petit. Una visita obligada si volem conèixer bé el País.

dissabte, 19 de novembre del 2011

Roques Benet.

Una foto vella més, un negatiu escanejat amb les seves ratllades i tot. Les Roques Benet el primer dia que les vaig veure, a principis dels vuitanta.

Sant Silvestre a Reus.

Els de tretzesports no paren, ara han muntat una Sant Silvestre per a acabar l'any amb marxeta.

divendres, 18 de novembre del 2011

Llum.

I després de la tempesta...hi ha la millor llum per a fer paisatges.
Ja ho deia en Galen Rowell, qui fa la foto és la llum. Un dia tornaré a fer la mateixa foto al migdia, amb una llum vulgar, i així apreciarem la diferència.

dijous, 17 de novembre del 2011

Serp d'Esculapi.

Entre les fotos químiques, negatius que revelava jo mateix, he trobat aquesta Serp d'Esculapi, Zamenis longissimus, que vaig fotografiar a la Garrotxa el 1989, com que no n'hi ha al Camp, no puc penjar la foto a l'altre bloc, el de fauna.

Projecció de la SCFN.

Ja hi ha data per a la propera projecció de la SCFN, aquesta amb un clar component conservacionista.

dimecres, 16 de novembre del 2011

Dos llocs per a gaudir de bones fotos.

Un parell de llocs per a gaudir de bones fotos. Un de real, sobre el terreny i fotos en paper, a Lleida, exposen l'Albert Masó i el Carles Solà fotos de boscos, s'inaugura divendres.
L'altra, virtual, al web, imatges espectaculars, microfotos i microvídeos que, a més a més del seu gran valor documental, són realment estètics.

I per molt menys de tres milions d'euros.

La foto més cara de la història.

Per aquesta foto s’han pagat 3,2 milions d’Euros en una subhasta.
No faré cap comentari, entre d’altres coses perquè ja n’he llegit de tots colors al fòrum de la SCFN, jo mateix hi he posat cullerada, cadascú que reflexioni per si mateix.
L’autor és aquest, podeu veure’n altres obres.



dimarts, 15 de novembre del 2011

Presentació d'una revista.

Un acte interessant, sens dubte, la revista Cultura i paisatge sempre ofereix la màxima qualitat.

Pela-roques al Camp.

La Maria José Sales m'envia aquesta foto de Pela-roques, Tichodroma muraria, feta aquest cap de setmana a Capafonts, al Baix Camp.
Es tracta d'una dada interessant, sens dubte. Un moixó bonic i escàs a la comarca.
Moltes gràcies per fer-ho saber.

dilluns, 14 de novembre del 2011

Fotografies de tardor.

Sempre s’ha dit que una imatge val més que mil paraules. Potser és un tòpic o potser és cert, no ho sé. El que sí que sé és que jo m’he quedat sense paraules a l’hora de recomanar les fotos de la darrera entrada del bloc de l’Emili i la Carme. No tinc prou vocabulari d’adjectius.
Són fotos fantàstiques, plenes de color i que demostren que encara tenim un país que no ens el mereixem. Els Paisatges són cuidadosament escollits, l'enquadrament, el lloc, la composició...els isards, preciosos amb actitud i postura, fons i color. I la perdiu blanca, la perdiu blanca m'ha deixat definitivament esmaperdut, increïble.
Em sembla un acte d'extrema generositat compartir aquestes imatges de tanta bellesa.
Ara, això sí, jo ja no tinc valor de penjar fotos meves. En fi, Felicitats!
Sobretot, no deixeu de veure-les, el bloc Cròniques naturalistes és enllaçat al costat.

diumenge, 13 de novembre del 2011

Anellant al Pla.

Avui pausa en la collita d'olives, amb el Raül, el Miquel Àngel i el Bernat, hem passat el matí anellant al Pla, amb resultats força positius.
Aquesta és una mallerenga carbonera, però n'hem agafat uns quants més, de moixons.

dissabte, 12 de novembre del 2011

Pardaleres.

La Lena, d’El Pont d’Enseula, m’explica l’última troballa respecte al tema dels nius de tupí que hi ha a Duesaigües. De tot això ja n’havíem parlat tant ella com jo als blocs, però en desconeixíem el motiu, ara ha trobat una entrada a un bloc molt interessant, que afegeixo als meus preferits, que li treu romanticisme i tota sospita que les pardaleres, que és com es diuen, fossin prova de l’amor als moixons de la gent de la nostra terra.
Bé, era d’esperar, normalment la relació dels humans amb els animals és per a treure’n algun profit, i aquesta no tenia per què ser una excepció.
En qualsevol cas, potser ara sí que ja se’n fan per la senzilla raó de facilitar-los la cria i tenir-no més a prop. Si més no, això creiem.
Vegeu-ho directament, no cal repetir-nos.
En fi.
 

Seminari de custòdia del territori.


Per al 15 de novembre, que és dimarts que ve, Depana proposa un seminari que pot ser prou interessant, a més a més, és de franc, cosa que paga la pena de remarcar en temps de crisi:

Lloc: Deganat de Registradors de la Propietat i Mercantils i de Béns Mobles de Catalunya
Adreça: Carrer Joan Miró, 19-21, Barcelona
Presentació de l'acte a càrrec del Sr. Josep Lluís Salazar, president de la secció de dret ambiental de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona.
Inscripcions gratuïtes. Cal confirmar assistència a: Montse Camps, info@custodiaterritori.org, 93 886 61 35
Organitzen:
Xarxa de custòdia del territori - Col·legi de Notaris de Catalunya - Registradors de Catalunya
Amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya
Hi col·labora el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

El tema de la custòdia del territori cada dia agafa més volada, podeu anar al bloc de la La línia de Wallace per a tenir un bon exemple.

divendres, 11 de novembre del 2011

Presentació d'un llibre.

No sé ben bé com, probablement arran del mateix bloc, però m'ha arribat aquesta invitació a la presentació d'un llibre.
Jo no hi puc anar, a Barcelona, dimecres, però pot interessar a  algú més.

dijous, 10 de novembre del 2011

En venda.

Truca molta gent, però ningú no es decideix.
Deu ser la crisi.

Avui mateix.

Sí, ja sé que només falten un parell d'hores, però:
1- Jo no sóc del partit ni vull fer campanya, òbviament.
2- Acabo de rebre-ho avui mateix, d'un amic que m'ha demanat que ho pengi.
Malgrat tot, com que crec que s'ha d'escoltar tothom, potser a algú que es miri aquest bloc li pot interessar i encara hi és a temps.

dimecres, 9 de novembre del 2011

Una factura més?

He rebut a la bústia del correu ordinari -bé, ara ja del correu excepcional, perquè l'ordinari és l'electrònic- una carta que no és com les de sempre.
No és una factura que el banc ha pagat, no, aquesta contenia un conte dedicat.
Moltes gràcies, Lena, tot un regal.

Al cap d'uns dies, ja me l’he llegit, en un entremig de Jo confesso. És l’avantatge de ser gran, que pots llegir una novel·la erudita i de mil pàgines, però també un conte deliciós escrit per al gaudi d’infants de vuit anys. Ells no poden, però sens dubte, si comencen amb contes com aquest, algun dia hi arribaran.


Els contes ben escrits, amables, molt ben il·lustrats, i que expliquen històries fantàstiques de personatges imaginaris són la millor eina per a fer agafar el gust per la lectura als infants.

No sabem si qui ara tingui vuit anys i llegeixi aquest conte acabarà llegint novel·les de mil pàgines o llibres digitals de física quàntica, però el que sí que tinc clar és que llegirà tota la vida, ja que recorrent les seves pàgines descobreixes el plaer de resseguir un text.

Moltes gràcies per proporcionar-me l'oportunitat de tornar a ser petit i llegir històries plenes d’imaginació i que fan volar el cervell. Per cert, i interpretant la darrera entrada del bloc, he de dir que sí, que els dibuixos són molt macos, però el text no desmereix en absolut.

dimarts, 8 de novembre del 2011

Llibre vermell de les plantes vasculars.

Avui he tingut a les mans, gràcies al Xavier Brenxat, el llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya, obra de Llorenç Sàez, Pere Aymerich i Cèsar Blanché, però amb la participació de moltíssims experts de tot el País.
Una obra impressionant, plena d'informacions molt interessants i en la qual els que no en tenim ni idea de plantes, com ara jo, podem aprendre moltes coses. A més, per als més coneixedors, i sobretot per als gestors, serà una eina imprescindible per a la gestió, ja que moltes cops es produeixen agressions de molta entitat d'una forma totalment inintencionada i evitable. Que es deuen simplement al desconeixement de les polacions d'aquests tàxons, que molts cops passen completament desapercebuts.
Se n'expliquen alguns exemples i nosaltres mateixos ho hem pogut comprovar.
Més informació i lloc on comprar-lo:


dilluns, 7 de novembre del 2011

Un bon pla per al pont de desembre.

Els afeccionats i professionals de la fotografia de la natura es poden anar reservant el primer cap de setmana de desembre, el del pont, per a ser a l'Empordà.

La Mola de Colldejou.


Cireres d'Arboç, fruits de tardor a la Mola de Colldejou, regals exquisits de la Natura.

diumenge, 6 de novembre del 2011

L'obaga de la Mola.

Tardor a l'obaga de la Mola de Colldejou, vora la Torre de Fontaubella.

Assemblea Nacional Catalana.

Ahir es va presentar l'Assemblea Nacional Catalana al Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat. Un acte molt emotiu, i molt interessant per a fer augmentar l'optimisme i veure la llum al final del túnel. A Reus, al Palau Bofarull.
La intervencio del Joan reig ens va fer recordar que tot està canviant molt ràpidament. Fa anys ell pensava -i molts de nosaltres- que la independència només la veurien els seus néts o, amb molta sort els seus fills, I ara creu que fins i tot la seva àvia, que té vuitanta-nou anys, potser també la veurà.
Jo  hi afegiria que quan jo era regidor a la CUP, si passava pel carrer, quan em creuava amb algú, si em girava podia comprovar com l'altra persona també s'havia girat a mirar si portava cua, com els dimonis, o bé si tenia antenetes, com els alienígenes. Perquè els independentistes érem tan dolens i tan exòtics com aquestes dues entitats. Avui, en canvi ser independentista comença a estar, fins i tot, ben vist. I, òbviament, de rar no en té res.
En Lluís Lach, en la seva línia habitual, ens va tocar la fibra sensible i ens va esperonar a aixecar-nos ben d'hora i treballar força, el també ho vol veure, com més aviat millor.
Finalment, el Pere Pugès va anar a la part pràctica, explicant una mica d'història i el full de ruta. I demanant, finalment, que tothom ens hi hem de posar, per exemple, amb els nostres vots a cada elecció.
La sala estava de gom a gom, i la cirereta la van posar els de l'Orfeó Reusenc, regalant-nos les seves meravelloses veus al servei de la pàtria.
El que deia, una injecció d'optimisme.

dissabte, 5 de novembre del 2011

Vídeo de la BBC.

Fixeu-vos, quina meravella. I és que la Terra encara és un lloc preciós per a viure, a veure quan ens dura.

Els aiguamolls a punt.

Després de les pluges, s’ha solucionat el darrer dels  problemes que afectaven als Aiguamolls del Pla, la manca d’aigua. Ara ja està l’estany ple i l’aguait torna a ser útil, aquesta foto de cabusset, encara que no és per a publicar-la, demostra que per les finestretes ja no sols s’hi veu canyís en primer pla.
En un tema totalment diferent, ja ha començat la campanya de les eleccions al govern d’Espanya, que seran el  20N. Un company m’ha passat l’enllaç a aquest vídeo, és en castellà, però potser pot fer reflexionar algú.

divendres, 4 de novembre del 2011

Acte demà, a Reus.

No hi ha dubte que, si més no, serà interessant.

Camí ombrívol.

Un camí encisador, un itinerari enmig de l'alzinar, una delícia per a trescar.
Amb les ombres, les fulles, les pedres i els troncs retorçats, sembla que en qualsevol moment ens sortirà al pas un follet.
En realitat, el més probable és que se'ns aparegui un cabirol o un esquirol fugisser, de follets i fades encara no n'he trobat mai cap.

dijous, 3 de novembre del 2011

Sóc un ignorant.

Sí, ja estic completament perdut. Entre primes de risc, rescats, deutes, mibors, euribors i altres tecnicismes jo ja no entenc res.
Jo pensava que al banc hi deixàvem els diners, que ells ens els guardaven i, si ens fan falta, sempre els podem recuperar. Si hi vas i ja no els tenen, és que algú se’ls ha endut, no?
I, si algú se’ls ha endut, és que els han robat, així de clar. El que no pot ser és que els governs –és a dir, altre cop nosaltres mateixos amb els nostres impostos, no ho oblidem- haguem de donar diners als bancs perquè ens puguin tornar els que els hem deixat.
Jo dec ser molt ruc, però no ho entenc.
I els països?
Com pot ser, que tot un país se’n vagi a la ruïna?
No hi ha dubte que, si això passa és perquè algú s’ha fos els diners. Altre cop igual, algú se’ls ha endut, és a dir, i com en dèiem abans, algú els ha robat. Perquè la gent segueix pagant els seus impostos, si no, poden acabar a la presó o amb multes molt altes.
Aleshores.
¿Per què no es jutja –i, si s’escau, s’empresona- als banquers i als governants que s’enduen els diners?
Si una persona entra a una botiga d’electrodomèstics i roba un televisor, i té la mala sort que l’agafen, anirà a la presó, no?
Així, algú que roba milions de dòlars o euros. Per què no va a la presó?
Definitivament, sóc molt ruc, no puc entendre res.
Personalment, no he entès mai tot aquest tema de l’economia. Afortunadament, com a funcionari, el meu sou, minso però digne, i força estable al llarg dels anys, no puja ni baixa massa. I és perfectament controlable i controlat pel govern, que sempre estarà ben segur que no faré cap mena de frau, simplement, no puc. La millor prova és que la meva declaració de renda és tan simple que només cal que signi l'esborrany que em fa hisenda cada any.
No seré mai ric, però tampoc –de moment- no em falta res imprescindible. Si ho pensem bé, hi ha molt poques coses de les que tenim que siguin realment imprescindibles. Coses sense les quals, realment, no puguem passar. Així, jo intento de comprar alguna cosa solament quan ja tinc els diners per a fer-ho, no m’agrada deure res a ningú.
Mentre segueixi així, crec que ja em va bé, no entendre-hi ni un borrall, d’economia.

dimecres, 2 de novembre del 2011

Pa negre.

Finalment, hem vist Pa negre, la pel·lícula de la qual se n’ha parlat més a Catalunya els darrers mesos. Basada en la novel·la d’Emili Teixidor.
Sí, ja sé que a hores d’ara, ja l’ha vista tothom, i tothom s’ha fet una idea de si és o no és bona, de si realment mereix anar als Òscars o no.
Jo no sé si hi anirà o no, encara menys si guanyarà o no, però m’és absolutament igual, el parer i l’opinió de cadascú és el que realment val. I, si he de comparar aquesta pel·lícula amb qualsevol de l’Almodóvar o del Garci, realment crec que no hi ha punt de comparança. Com es diu normalment, no hi ha color.
Aparentment, sembla un típic film per a explicar la postguerra espanyola. Els abusos i les desgràcies que van seguir a la darrera guerra que hi ha hagut a l’Estat Espanyol –bé, si no comptem la reconquesta de Peregil- però tot això només és el context, només el marc.
Al meu entendre, aquesta pel·lícula el que reflecteix d'una forma més clara i colpidora és l’evolució del caràcter d’un nen, un nen que es fa adolescent en un entorn molt i molt dur. Que es fa adult potser abans d’hora empès per les circumstàncies.
Aquí, el paper del nen, fantàstic, impressionant, emocionant. És el més sorprenent i el que marca la diferència. Tos els actors són molt bons, ni tan sols no cal dir-ho si llegim els crèdits. Però per a mi, el nen és realment únic. De vegades sense paraules, o amb molt poquetes paraules, expressa tot el que ha d’expressar, ni més ni menys, en la mesura justa.
En les seves expressions i mirades s’hi llegeix la pèrdua progressiva de la innocència, la decepció constant de tots els valors que se li volen imposar. Ja sé que hi ha molt bons actors i actrius, al nostre País, però veure com actua el Francesc Colomer ha estat increïble.
Òbviament, la genial actuació del Francesc no seria prou, tota la resta està molt i molt bé. Totes les actrius i actors; la iaia és genial, també, per exemple, i l’alcalde o el pare, la tieta...etc.
Els exteriors, el so, els animals, la documentació. No hi he sabut trobar cap error, cosa que és una de les meves distraccions preferides quan veig pel·lícules d’època. Esperaré una segona visualització. I això és molt més difícil del que sembla, fins les superproduccions més cares i acurades en tenen. Per exemple, l’altre dia, veient la sèrie Els Borgia, sèrie nova que es pot veure pel cable, en una escena de pla fix amb un paisatge preciós que representava que era prop de Roma, al segle XVII, al fons es veu perfectament com passa un cotxe.
En definitiva, que no sé si hi haurà Òscar o no, però a mi m’és absolutament indiferent, Pa negre és una pel·lícula genial que ningú no s’hauria de perdre. I no perquè sigui catalana, no, simplement perquè és una obra mestra.

dimarts, 1 de novembre del 2011

Truca un inspector.

Ara feia temps que no anàvem al teatre. I al Metropol, el teatre de la Rambla de Tarragona, no hi havia anat mai, mai hi havia entrat, encara que hi havia passat per davant centenars de cops.
Truca un inspector, de J. B Priestley dirigida per Josep Maria Pou ha estat l'excusa perfecta per a conèixer-lo per dins.
Un edifici preciós, molt original, obra d'en Jujol, modernisme pletòric. Sense la magnificència del Fortuny, però amb detalls molt interessants i molt, molt funcional.
L'obra, no cal dir-ho, amb els actors que hi havia damunt l'escenari, no podia ser menys encertada. El mateix Josep Maria Pou amb en Carles Canut, Victòria Pagès, Ruben Ametllé, Paula Blanco i David Marcé ens van fer passar una bona estona, molt entretinguda, amb una obra que, agafant la forma de teatre de suspens, de detectius, en realitat ens fa reflexionar sobre moltes coses. Sobre la vida, sobre les nostres accions, sobre la nostra relació amb la resta de la gent i la importància que té cada acte de les nostres vides.
Un vespre ben aprofitat, sens dubte.

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.