dijous, 8 d’octubre del 2009

Lleons, tigres, óssos i altres bestioletes.




Aquests dies, la premsa, la ràdio i fins i tot la televisió n’ha anat plena; Hi havia una lleona, enorme i perillosa, voltant pels Ports.
La fera ha omplert pàgines i minuts, potser hores de converses a botigues i perruqueries. La gent sortia armada al tros per por de trobar-se l’animal.
S’han –ens hem- mobilitzat els Agents Rurals, sí, però també altres cossos policials menys especialitzats en temes de fauna. Finalment, el desenllaç ha estat l’habitual: Era un gos, gran i gros, però un simple gos.
No és el primer cop que passa. Recordo fa anys que vam estar cercant un perillós tigre per la zona del Baix Penedès, tigre que al final també va resultar sent un gos mastí, ratllat, sí, però un gos.
Fa no tants anys, pel Baix Camp, un possible ós que gratava els arbres va resultar sent un ruc. Sí, un ruc, un ase, un guarà d’allò més corrent i dòcil.
I és que, malgrat que el nostre Cap d’Àrea Regional ho hagi volgut suavitzar i disculpar –suposo que per a no desmoralitzar més encara al primer avisador de la bèstia- la gent, en general, no en té ni idea de fauna.
El gos podia ser gran, també podia ser de color crema, i podia estar assalvatgit. Però no hi ha dubte que, per poca experiència que tinguem en fauna, mai no confondrem un gos amb un lleó. Ni tan sols les petjades s’assemblen prou per a crear confusió.
Ja ho vaig comentar un altre dia, he anat sovint a recollir àligues que al final eren falciots, lloros que van ser xoriguers, i rapinyaires que han acabat essent periquitos.
En fi, de tota manera ja va bé tenir de tant en tant alguna notícia que ens distregui de tanta corrupció, fraus, indemnitzacions milionàries, terratrèmols, violència de gènere i altres coses molt més serioses.
Al cap i a la fi, si tot plegat ha servit per a lliurar de pseudoboletaires destructius el Port per uns dies, benvinguda sigui la lleona virtual.
Amb aquestes dues fotografies podrem aprendre a distingir un lleó, enorme, amb melena, d'un gos...que també té pèl.
La gosseta és la nostra Lia i el lleó és el de baix.

5 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

Tens raó Marius a partir d'ara a la Mussara i a Prades un parell de lleons "sueltos" i oli amb un llum

salut !!

Jordi Pinyol ha dit...

Quan no és un tauró a la platja del Miracle és una presumpta lleona als Ports, la qüestió és tenir distret al personal...

:)

Per cert, no recordava que al final es descobrís que la terrible bèstia que assotava fa uns anys el Baix Camp era una ruc. També es va muntar un bon rebombori omplint pàgines i pàgines de diaris amb fotos d'esgarrapades a les soques dels arbres i de petjades de 'la bèstia' (ja que al final ja se l'anomenava així per tot arreu).

MARTELL DE REUS ha dit...

Als Ports es veuen lleons, al Camp Ossos però la palma se l'endú Montserrat on cada dia 11 arriben un individus verds amb un sol ull al mig provinents del veï planeta Mart.

Ermità ha dit...

Hola Màrius, em sembla que queden evidents les diferències, encara que l'animal fos un dogo alemany o alguna bestiola semblant. Realment, els humans som més estúpids, sovint, que els animals. Tinc el dubte, però, sobre la fatalitat del desenllaç. No et voldria posar pas en un compromís, però s'havia d'acabar així la història? Un animal que no havia fet mal a ningú, ni tan sols s'havia insinuat aquesta perillositat, havia d'acabar abatut a trets? El ressó mediàtic ha condicionat el final d'aquesta història? Jo, en la meva condició d'inepte, però que crec que mai confondria un gos amb un lleó, penso que el final hauria pogut ser un altre. Salut company.

Màrius ha dit...

Jo no vaig ser present directament a l'operatiu, ja que afectava a Terres de l'Ebre, però pel que he vist i sentit puc dir que:
1- El nostre Cap d'Àrea Regional va dir que sí que podia ser perillós.
2- Es tractava d'un gos enorme -uns 50-60Kg- en mal estat de salut, totalment assalvatgit i, per l'experiència que tinc en aquests temes, pràticament impossible de ser adoptat.
3- L'operatiu de cerca i captura de l'animal ja havia costat molts diners i hores de treball de funcionaris i treballadors públics.
Per tant, coneixent l'Agent Rural que estava al comandament de tot, biòleg, ornitòleg, bon professional i amant dels animals, estic convençut que es desenllaç era probablement l'únic possible.

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.