dilluns, 29 de juny del 2015

Els dragonets.


Afortunadament per a ells, els dragonets són uns animalons petits. I diem això perquè si fossin molt més grans, amb l'aspecte primitiu i ferotge que tenen, probablement la gent els odiaria i els atacaria fins a la seva desaparició, com es fa amb els escurçons, per exemple.
En realitat, els dragons, dels quals en tenim dues espècies: Dragó comú, Tarentola mauritanica, i dragó rosat, Hemidactylus turcicus, són uns animalons inofensius i molt beneficiosos, ja que eliminen gran quantitat d'insectes, sobretot voladors.
Molts els coneixen perquè estan a l'aguait a l'àrea d'influència dels fanals de carrer a les nits d'estiu, i és que aquestes llums atrauen gran quantitat d'arnes, que són el seu aliment preferit.
Si el trobeu un que us ha entrat a casa, només cal que el convideu amablement a tornar a sortir o, si us hi atreviu, l'agafeu i el traieu vosaltres mateixos a fora. No mosseguen i no tenen cap mena de substància irritant ni verinosa. Normalment es refien del seu aspecte i de la seva cripticitat per a lliurar-se dels enemics, no són gens agressius.
El més espectacular d'aquests rèptils és potser la seva capacitat d'aferrar-se a qualsevol superfície, paret o sostre, fins i tot de vidre o acer, i és que tenen unes laminetes als dits que es valen de les forces de Van der Waals per a mantenir-s'hi. 
Curiós, una bèstia tan petitona i utilitza un sistema basat en una llei que la majoria dels humans ni tan sols sap que existeix per a riure's de la gravetat.

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Van del Waals, té lògica, enllaços no covalents i que es trenquen fàcilment, i tan fàcilment que es trenquen, que aquestes bèsties corren que se les pelen tant del dret com del revés. No tenia ni idea d'on els venia l'adherència, molt interessant.

No se m'acudiria mai matar una bestiola d'aquestes, de vegades et foten un bon ensurt, però n'hi ha prou amb deixar-lo fora o fer-lo sortir. No n'he matat cap, i no puc dir el mateix dels insectes dels que s'alimenten, així que estem al mateix equip!

Màrius ha dit...

Doncs ja veus, XeXu, aprofito les vacances del Centpeus per a trepitjar-li una mica el terreny :-)

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.