dimarts, 23 de setembre del 2008

Economia...sostenible?


Aquests dies se sent a parlar molt d’economia, escoltava fa uns moments al Sr. Sala Martín, gran expert en el tema i que parla de manera que sembla que t’ho fa entendre tot molt bé.
Sembla ser que tot plegat és degut a la gran patacada que hi ha, que, segons els experts, ja es veia venir. Això em recorda els homes del temps, que quan hi ha una gran tempesta, sempre diuen que ja l’havien prevista...i jo també, és clar!
Però en aquest cas crec que és veritat, fins i tot un llec total en economia podia veure que aquella situació de tan gran creixement no es podia mantenir de cap manera.
A grans trets, fins i tot jo mai he vist clar aquest concepte que tan utilitzen els economistes de creixement sostenible.
Com que jo no ho sóc, economista, ben al contrari, sóc naturalista. Veig a la Natura que aquesta sostenibilitat del creixement no hi és enlloc. Potser si anéssim a veure la globalitat de l’Univers, que hi ha molts autors que afirmen que és en expansió constant des del Big Bang, sí que n’hi hauria, de creixement constant. Però a escala terrestre, a la que podem tocar, l’únic que és realment sostenible és l’equilibri, no pas el creixement.
Jo no em puc imaginar de cap manera un animal, una planta o un ecosistema que es trobés en creixement constant, permanent, sostenible, en fi. Els animals, les plantes, les comunitats biològiques creixen des que neixen o des que els han destruït fins que arriben a un equilibri en el que es mantenen anys i anys. És el que s’anomena clímax.
No veig cap animal ni cap planta creixent, creixent, creixent...què passaria? Que faria un pet com un aglà, no?
De la mateixa manera, jo aplico aquest ensenyament a la meva economia –modesta- i a qualsevol economia per extensió: S’hauria d’arribar a un equilibri en el què els ingressos i les despeses ens permetessin de mantenir un nivell de vida correcte. Que el nostre sou ens faciliti sostenir les despeses necessàries, com vivenda, aliment, vestir, ensenyament...
Si els preus no pugen contínuament, tampoc cal que els salaris ho facin, ja que, si no, és un peix que es mossega la cua: Demanem més sou per a suportar la pujada dels preus, els preus pugen perquè els que venen coses volen comprar-ne de més cares i s'adonen que, com que ens han apujat el sou, tenim més poder adquisitiu. Aleshores, necessitem més per a compensar la puja i ho demanem...i així fins al pet final.
Insisteixo, jo no crec en el creixement sostenible, l'única cosa sostenible és l'equilibri.
Sí, ja sé que sóc un ignorant en economia, però a petit nivell, casolà, funciona. El que passa és que els factors externs no els pots obviar, la crisi hi és per a tothom!
Com que no volia posar una foto d'un bitllet, ja que no el considero massa estètic, he preferit penjar una imatge d'una cosa molt més deliciosa i que em fa venir a la memòria l'olor del dia que la vaig fer.

Potser també us interessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Mussara.

La Mussara.
El 2007 va nevar poquíssim, potser l'ùnic dia va ser aquest, aquí la Mussara des del cel.

El Prat.

El Prat.
El poble de Pratdip a la nit, amb la muntanya de Cabrafiga darrere.

Baguerge.

Baguerge.
A la Val d'Aran tots els pobles són bonics, en aquest, per exemple, amb una curta excursió amb raquetes de neu, gaudim d'una vista de postal, amb l'Aneto al fons.

Santa Margalida.

Santa Margalida.
Aquest és l'objectiu de l'excursió amb raquetes, una petita ermita rodejada de neu.

Pilar al Cavall Bernat.

Pilar al Cavall Bernat.
Al Cavall Bernat de Montserrat, membres de la Colla Vella vam clavar un pilar espectacular. La foto és del Francesc Cucurull, és clar.

Aguait als Aiguamolls del Pla.

Aguait als Aiguamolls del Pla.
Els ja ex-merdamolls són la nostra petjada més visible sobre el paisatge, sens dubte.

Bosc del Vilalta, a Farena.

Bosc del Vilalta, a Farena.
A Farena, les nostres gestions van fer que la FTP adquirís el Bosc del Vilalta.

Plafó a la Sallida.

Plafó a la Sallida.
El Manel Concernau va fer els plafons explicatius de la Sallida, a Montblanc.

Huayna-Potosí.

Huayna-Potosí.
Amb uns companys de Girona, el Quim Tell entre ells, vam fer cim al Huayna-Potosí, de 6.088m. als Andes de Bolívia, el 1992.

Cim del Mont-blanc.

Cim del Mont-blanc.
Amb el Romuald Fonts, vam fer el Mont-blanc el 1992, com es pot veure, el dia era magnífic.

Segon intent al Matterhorn.

Segon intent al Matterhorn.
En un segon intent, el 2007, ja vam poder fer cim. El temps, com es pot observar, va ser molt millor.

Dos de nou amb folre.

Dos de nou amb folre.
Ser de Ca la Gallineta i pertànyer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja és en sí mateix un motiu d'orgull, però haver format part d'aquest castell és assolir el cim. Foto: Colla Vella.

Gangues

Gangues
Si la foto del falcó cama-roig es veu malament al llibre, aquesta de dues gangues a Alfés es veu encara pitjor, avui li puc fer una mica de justícia. Foto feta en completa llibertat, amb el Dyane6 com a aguait.

Niu de Perdiuera

Niu de Perdiuera
Aquest niu, al Camp de Tarragona, és el més famós de perdiuera de Catalunya, les fotos que en va fer l'Oriol Alamany s'han publicat a moltíssims llibres. Nosaltres també en vam fer algunes des del mateix aguait, encara que la qualitat no és la mateixa, és clar.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.

l"AMPA al Delta de l"Ebre.
A l'escola Puigcerver, de Reus, durant un temps vam formar part de l'AMPA, entre les activitats que vam fer hi va haver aquesta excursió al delta de l'Ebre.

Curset d"ornitologia a Montblanc.

Curset d"ornitologia a Montblanc.
Hem fet diversos cursets d'ornitologia, però sens dubte el que ha comptat amb alumnes de més nivell -més que jo- ha estat el que vaig fer a Montblanc, amb el CHNCB.

Colónies al Montsant.

Colónies al Montsant.
Vam fer amb l'escola Enxaneta unes colónies al Montsant que van ser tot un èxit.

Curs submarinisme.

Curs submarinisme.
Amb els companys d'Aqualatasub, vam fer el corresponent curs per a l'obtenció de l'OWD. Foto: Aqualatasub.

Grup del cens de cabra als Ports.

Grup del cens de cabra als Ports.
El cens de cabra salvatge als Ports del País Valencià, el 1988, va ser un dels meus primers treballs com a naturalista, aquest és el grup de gent que el va fer, tots de la terra excepte el J. Solé, el J. Mateos i jo mateix.

Sopar del Bou de Reus.

Sopar del Bou de Reus.
Els portadors del Bou de Reus en un sopar on, per sort, no calia agafar el cotxe per tornar a casa.

Carros de foc.

Carros de foc.
Amb bones companyies, vam fer els Carros de foc en obert el 2003, el 2010 hi tornem en Sky Runner.